Pražská burza v úvodu týdne rostla, akcie ECM o šest procent

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Pražská burza zahájila týden růstem, hlavní index PX při podprůměrných objemech obchodů přidal 1,06 procenta na 1251,3 bodu. Cenné papíry developera ECM vyskočily o více než šest procent, vyplývá z výsledků burzy. Trhy ve středoevropském regionu se obchodovaly smíšeně.

Akcie ECM při nízkém objemu obchodů vyskočily o 6,1 procenta na 86,73 koruny. Dařilo se i cenným papírům petrochemického holdingu Unipetrol, které si polepšily o 4,68 procenta na 179 korun a podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky vymazaly páteční propad.

Burzu nahoru táhly především dnes nejvíce obchodované akcie Komerční banky, které přidaly výrazných 3,33 procenta na 4378 korun. Podle Josefa Kohouta z Patria Finance je bankovní titul ve víru spekulací týkajících se reportu výsledků hospodaření za poslední kvartál loňského roku a rovněž návrhu na výši dividendy. "Odhady se aktuálně pohybují v pásmu od 200 do 500 korun za akcii," dodal Kohout.

Se ziskem 2,89 procenta na 338,50 koruny uzavřely akcie mediální společnosti CME. Beze změny zakončily akcie textilní společnosti Pegas Nonwovens a energetické společnosti ČEZ, což byly zároveň nejhorší výsledky dne, podotkl Adamkovič.

Aktivita obchodníků byla podprůměrná. Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den dosáhl téměř 959 milionů korun, z toho akciemi Komerční banky za téměř 413 milionů korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je podle severu Patria Online 1,237 miliardy korun.

"Evropské akciové trhy vstoupily do nového týdne mírným růstem. Projevuje se tak zřejmě uklidnění situace v Egyptě. Negativní zprávou je však růst rizikové přirážky u dluhopisů periferních evropských zemí," uvedl Adamkovič.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK