Euro dnes na trzích klesá k dolaru i jenu

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 14. února (ČTK) - Evropská měna dnes na devizových trzích klesá vůči dolaru i jenu. Důvodem jsou zprávy o problémech se záchranou německé banky WestLB a přetrvávající dluhové problémy zemí eurozóny.

V 17:50 SEČ euro vůči dolaru kleslo o 0,25 procenta na 1,3472 USD a k jenu o 0,46 procenta na 112,31 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,23 procenta na 83,35 JPY.

Agentura Reuters s odvoláním na zdroje blízké situaci uvedla, že pomoc pro německou banku WestLB visí na vlásku. Firma má v úterý předložit Evropské komisi restrukturalizační plán, podle kterého EK rozhodne, zda schválí státní pomoc pro banku. Výbor, který banku řídí, se však podle zdrojů v neděli nedohodl na způsobu restrukturalizace. Zpráva obnovila obavy o zdraví bank v eurozóně.

Náladu vůči euru zhoršila i statistika z eurozóny. Ta ukázala, že hrubý domácí produkt Portugalska koncem roku 2010 klesl o 0,3 procenta. Průmyslová výroba v zemích eurozóny se pak v prosinci snížila proti předchozímu měsíci o 0,1 procenta.

Rozpočtový plán amerického prezidenta Baracka Obamy na rok 2012 příliš trhy neovlivnil. Ty spíše čekají, co se stane s rozpočtem při jednání v Kongresu. Obama chce snížit v příštích deseti letech rozpočtový deficit o 1,1 bilionu USD (zhruba 19,8 bilionu Kč).

Tento týden se trhy zaměří na statistické údaje, včetně zpráv o HDP v eurozóně a maloobchodních tržbách v USA. Některé země, včetně Británie, USA, Švédska a Kanady, zveřejní údaje o inflaci. Koncem týdne se trhy soustředí na setkání ministrů financí G20, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK