ČSÚ zveřejní odhad vývoje ekonomiky, čeká se růst o 3,2 procenta

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Český statistický úřad dnes zveřejní předběžný odhad hrubého domácího produktu za 4. čtvrtletí loňského roku. Analytici odhadují, že česká ekonomika meziročně stoupla o 3,2 procenta. Ve srovnání se 3. čtvrtletím ekonomika podle nich vzrostla o zhruba 0,8 procenta. Za celý rok 2010 pak HDP stoupl v průměru o 2,3 procenta, předpověděli.

"Očekáváme, že meziroční tempo růstu české ekonomiky vykáže za závěrečné čtvrtletí loňského roku další zrychlení, do oblasti mírně nad tři procenta. K meziročnímu růstu HDP by měla pozitivně přispět především tvorba zásob, investiční výdaje a také spotřeba domácností," uvedl hlavní analytik Generali PPF Asset Management Radomír Jáč.

Podle Jiřího Škopa z Komerční banky si česká ekonomika patrně i v posledním čtvrtletí loňského roku vedla velmi dobře, když by si měla proti předchozímu čtvrtletí polepšit o 0,8 procenta a meziročně o 3,2 procenta.

Pokud se přitom očekávání podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské naplní, růst ekonomiky se vrátí k tempům z první poloviny roku 2008, tedy na předkrizovou úroveň.

Naopak podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška dosud zveřejněné krátkodobé ukazatele z průmyslu, stavebnictví, maloobchodu a pohostinství a ubytování nenaznačují, že by růst HDP ve čtvrtém čtvrtletí dále zrychlil.

Ve třetím čtvrtletí 2010 česká ekonomika meziročně vzrostla o 2,8 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se HDP zvýšil o procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK