Americké akcie v pondělí uzavřely smíšeně, dolar posílil

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. února (ČTK) - Americké akcie v pondělí uzavřely smíšeně. Těžební společnosti posilovaly díky růstu cen komodit. Největší světová maloobchodní firma Wal-Mart Stores však zamířila dolů poté, co analytici z banky JPMorgan zhoršili její výhled. Americký dolar se dostal na třítýdenní maximum vůči euru.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 0,04 procenta na 12.268,19 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 naopak vzrostl o 0,24 procenta na 1332,32 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite stoupl o 0,28 procenta na 2817,18 bodu.

Objem obchodů byl nejnižší od začátku letošního roku, což podle agentury Reuters naznačuje, že růst na akciovém trhu je možná blízko svého vrcholu. Analytik Shawn Hackett ze společnosti Hackett Advisors uvedl, že trh nyní zřejmě roste ze setrvačnosti a brzy se bude potýkat s nedostatkem kupců. Podle Mitche Rubina z firmy RiverPark Advisors má nicméně trh v delším horizontu prostor k dalšímu růstu.

Na devizovém trhu euro vůči dolaru potřetí za sebou oslabilo kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhových problémů v eurozóně. V závěru pondělního obchodování v New Yorku jednotná evropská měna klesla o 0,4 procenta na 1,3485 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK