Japonské akcie díky čínské inflaci na maximu za 9,5 měsíce

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. února (ČTK) - Japonský akciový trh dnes mírně posílil a jeho hlavní index se dostal nejvýše za devět a půl měsíce. Investory povzbudily údaje, podle nichž inflace v Číně stoupla minulý měsíc méně, než se čekalo. To zmírnilo obavy z agresivnějšího přitvrzování čínské měnové politiky.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru stoupl o 0,2 procenta na 10.725,54 bodu, nejvýše od loňského 30. dubna. Širší index Topix posílil o 0,4 procenta.

V pondělí tokijská burza získala o více než jedno procento díky údajům o prudkém růstu čínských dovozů. Dnes ji posílila zpráva, podle níž meziroční inflace spotřebitelských cen v Číně zůstala v lednu překvapivě pod pěti procenty. Předpokládá se, že čínská centrální banka bude nadále postupně zvyšovat úrokové sazby a minimální rezervy bank, nepřikročí však k razantnějším krokům.

Na asijském devizovém trhu euro k dolaru mírně zpevnilo a vrátilo se nad 1,35 USD. Investoři však nyní lépe hodnotí krátkodobé vyhlídky dolaru, pokud nadcházející statistiky v čele s dnešními údaji o vývoji maloobchodních tržeb v USA naznačí další zlepšování americké ekonomiky.

Ke konci tokijského obchodování euro k dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,3511 USD a dostalo se téměř cent nad pondělní třítýdenní minimum 1,3428 USD. Dolar vůči jenu nepatrně oslabil na 83,30 JPY a zůstal v blízkosti pátečního třítýdenního maxima 83,68 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK