Francouzská ekonomika loni vzrostla o 1,5 procenta

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 15. února (ČTK) - Francouzská ekonomika loni vykázala nárůst o 1,5 procenta, smazala jím však jen část předloňského propadu o 2,5 procenta. Růst hrubého domácího produktu v posledním čtvrtletí roku přitom skončil výrazně pod odhady, plyne z dnešní zprávy statistického úřadu INSEE.

HDP za čtvrté čtvrtletí v mezičtvrtletním srovnání stoupl o 0,3 procenta. Ekonomové podle agentury Reuters čekali v průměru růst stejným tempem jako ve třetím čtvrtletí, tedy o 0,6 procenta. Poslední měsíce roku ekonomiku zasáhly celostátní protesty a stávky proti zvýšení důchodového věku.

Francouzská ministryně hospodářství Christine Lagardeová doufala, že růst bude v posledním čtvrtletí vyšší, a vyjádřila naději, že výkon ekonomiky se na počátku tohoto roku zlepší. Lagardeová dnes ráno v televizi France 2 potvrdila vládní odhad letošního hospodářského růstu na dvou procentech.

Francouzská centrální banka pro první čtvrtletí předpověděla překvapivě silný růst 0,8 procenta. To by znamenalo nejrychlejší tempo za sedm let.

Francie zaznamenala loni méně než poloviční růst proti Německu, jehož ekonomika za celý rok vzrostla o 3,6 procenta, nejrychleji od roku 1990. Ani Německo však nesmazalo celý propad roku 2009, kdy jeho HDP klesl o 4,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK