ČSÚ: Česká ekonomika ve 4. čtvrtletí meziročně rostla o 2,9 pct.

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,9 procenta. Vyplývá to z dnešních předběžných údajů Českého statistického úřadu. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím růst hrubého domácího produktu činil 0,5 procenta. Výsledky mírně zaostávají za odhady ekonomů. Za celý loňský rok HDP, očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy, stoupl o 2,3 procenta, což odpovídá odhadům analytiků.

Hrubý domácí produkt v posledním loňském čtvrtletí ve srovnatelných cenách dosáhl podle ČSÚ téměř 99 procent úrovně vrcholu konjunktury ze třetího čtvrtletí roku 2008.

Pozitivní meziroční i mezičtvrtletní vývoj byl podle statistiků ovlivněn hlavně rostoucí výkonností průmyslových odvětví, zejména výroby dopravních prostředků, strojírenství a výroby elektrických strojů. Pokračující pokles hrubé přidané hodnoty zaznamenala stejně jako v předchozích čtvrtletích odvětví stavebnictví a zemědělství. Bez korekce o vliv rozdílného počtu pracovních dní vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí HDP meziročně o 3,2 procenta.

Podle statistiků byl růst ekonomiky v loňském roce zejména ve druhé polovině roku zajišťován postupně rostoucí výkonností průmyslových odvětví a tržních služeb. "Ekonomické oživení v zemích hlavních obchodních partnerů působilo pozitivně v tradičních exportně orientovaných odvětvích - v chemickém a gumárenském průmyslu, strojírenství a kovovýrobě, výrobě dopravních prostředků a elektrických strojů. Naopak snížení tvorby hrubé přidané hodnoty postihlo v důsledku poklesu objemu zakázek a poptávky po nových bytech stavebnictví a ve druhé polovině roku vlivem nepříznivých klimatických podmínek též zemědělství," uvedl ČSÚ.

Vývoj HDP byl podle statistiků negativně poznamenán také redukcí rozpočtových výdajů státu, hlavně ve druhém pololetí. Na velikost poptávky po výrobcích a službách působily loni také některé neopakovatelné vlivy, k nimž podle statistiků patřil mimo jiné rozvoj solární energetiky.

Celková zaměstnanost v pojetí národních účtů a po očištění o vliv sezonnosti vzrostla v posledním loňském čtvrtletí v meziročním srovnání o 0,2 procenta a v porovnání s předchozím čtvrtletím o půl procenta. Dílčí přírůstky přitom zaznamenala některá odvětví tržních služeb, zatímco zaměstnanost v průmyslu se meziročně ani mezičtvrtletně téměř nezměnila.

Celková zaměstnanost v roce 2010 se ve srovnání s předchozím rokem snížila v průměru o 0,7 procenta, ve druhé polovině roku již ale počet zaměstnaných osob dále neklesal, uvedl ČSÚ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK