Slovenská ekonomika v závěru loňska zpomalila růst na 3,5 pct

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. února (ČTK) - Slovenská ekonomika v posledním čtvrtletí loňska zpomalila tempo meziročního růstu na 3,5 procenta z 3,8 procenta ve třetím čtvrtletí. Vyplývá to z odhadu Statistického úřadu. Za celý minulý rok hrubý domácí produkt (HDP) vzrostl o čtyři procenta, rok předtím se kvůli dopadům světové hospodářské krizi propadl o 4,8 procenta.

Analytici se zvolněním růstu ekonomiky v závěru minulého roku počítali. Navzdory tomuto vývoji zaměstnanost v hospodářství mírně stoupla, a to o půl procenta. Statistický úřad zatím zveřejnil jen odhad vývoje ekonomiky, podrobnější údaje má uvolnit v březnu.

V tomto roce by úsporná opatření vlády na ozdravení státních financí spolu s vysokou nezaměstnaností měly způsobit, že HDP ubere z tempa růstu. Ministerstvo financí v poslední prognóze odhadlo, že ekonomika si v tomto roce polepší o 3,4 procenta.

Česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,9 procenta. Za celý minulý rok HDP, očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy, stoupl o 2,3 procenta, což odpovídá odhadům analytiků.

boa dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK