ÚOHS posuzuje převzetí prodejen Žabka a Koruna Teskem

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. února (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal posuzovat záměr společnosti Tesco koupit za zhruba miliardu korun od Penty 128 malých obchodů Žabka a Koruna. Akvizici firma oznámila v prosinci. ÚOHS ale musí fúzi nejdříve povolit. Na základě návrhu Teska zahájil správní řízení. ČTK to zjistila z webových stránek ÚOHS.

ÚOHS zahájil správní řízení na základě návrhu nizozemské společnosti Tesco Holdings B.V. Ta má po fúzi získat nepřímou kontrolu nad třineckou PR market, s.r.o. (prodejny Koruna) a pražskou společností Žabka, a.s., včetně jejích dceřiných společností PALMA maloobchod, s.r.o. a Largos Property, s.r.o.

Tesco kupuje 81 malých obchodů Žabka v Praze a Středočeském kraji a 47 prodejen Koruna na severovýchodní Moravě. Firma plánuje prodejny Žabka nadále provozovat formou franšízy a pod současným názvem. Obchody Koruna společnost Tesco zrekonstruuje na samoobsluhy Tesco Expres, jejichž síť v Česku třetím rokem buduje a nyní jich provozuje více než dvě desítky.

Z předchozích akvizic společnosti Tesco ÚOHS v roce 2006 povolil její nákup 27 z 38 tuzemských supermarketů společnosti CS Edeka.

Antimonopolní úřad se nyní činností Teska zabývá i v jiném případě. Podezřívá řetězec ze zakázaných praktik ve vztazích k dodavatelům, a vede s ním proto správní řízení ohledně možného porušení pravidel zákona o významné tržní síle.

Maloobchodní řetězec Žabka, který v Česku první stejnojmennou samoobsluhu otevřel v dubnu 2008, v roce 2009 zvýšil ztrátu z 89,2 milionu korun v roce 2008 na 135,6 milionu korun. Na druhou stranu tržby prodejen Žabka v roce 2009 díky expanzi prudce vzrostly meziročně o zhruba 450 milionů korun na 504 milionů korun.

Žabka v Česku na začátku loňského roku provozovala zhruba stovku prodejen, poté ale některé z nich kvůli špatným výsledkům zavřela a nyní jich má 81. Loni na jaře pak Žabka koupila společnost PR market se čtyřmi desítkami prodejen Koruna.

Společnost Tesco Stores ČR vstoupila na tuzemský trh v roce 1996 a už dříve v Česku koupila síť 27 supermarketů Edeka a 11 hypermarketů Carrefour. V České republice patří k největším maloobchodním prodejcům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK