Koruna k euru stagnovala, vůči dolaru je zpět pod 18 Kč/USD

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne po zveřejnění čísel z domácí ekonomiky vůči euru stagnovala. Podle údajů serveru Patria Online byla v 10:30 k euru proti pondělnímu závěru silnější o haléř na 24,32 Kč/EUR. Proti dolaru koruna zpevnila o 11 haléřů na 17,97 Kč/USD.

Podle předběžných údajů Českého statistického úřadu česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,9 procenta. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím růst hrubého domácího produktu činil 0,5 procenta. Výsledky mírně zaostávají za odhady ekonomů. Za celý loňský rok HDP, očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy, stoupl o 2,3 procenta.

"Vzhledem k tomu, že data o HDP byla horší než očekávání, koruně se nedostalo z tohoto titulu vzpruhy. A přesto má devizový trh neutrální až lehce optimistickou nálad," uvedla ředitelka Next Finance Markéta Šichtařová.

ČSÚ dnes také zveřejnil lednové ceny průmyslových výrobců, které zrychlily meziroční růst na 4,6 procenta z prosincového tempa 3,6 procenta. Stouply tak nejrychleji za 28 měsíců. Proti loňskému prosinci ceny v průmyslu vzrostly o 1,4 procenta, což je nejvíce od ledna 2008.

Lednové ceny v průmyslu byly podle Šichtařové překvapivě vysoké. "Finanční trh z toho ihned vyvodil, že by mělo dojít ke zvýšení úrokových sazeb České národní banky. To by znamenalo pro korunu úrokovou výhodu. Proto také koruna již opět lehce posiluje," uvedla. Koruna má navíc z technického pohledu více prostoru k posílení než k oslabení, Šichtařová proto během dneška předpokládá k euru její mírné zpevnění.

Americký dolar vůči euru dopoledne oslabil na 1,353 USD/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK