Inflace v Británii vzrostla v lednu na čtyři procenta

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. února (ČTK) - Inflace v Británii v lednu dál rostla a její míra se dostala na čtyři procenta, dvojnásobek cílové úrovně britské centrální banky. Inflaci tlačí vzhůru rostoucí ceny ropy a zvýšené daně na spotřebu. Dnešní statistické údaje zesilují tlak na to, aby Bank of England (BoE) zvýšila oficiální úrokové sazby.

Vláda stanoví BoE cíl udržovat inflaci v jednoprocentním rozpětí kolem cílové úrovně dvou procent. Nad tříprocentním maximem rozpětí je však nyní inflace již déle než rok.

Guvernér banky Mervyn King tak bude muset ministru financí Georgi Osbornovi znovu napsat dopis s vysvětlením nadměrné inflace. King se dosud hájil tím, že za růst mohou jednorázové faktory jako rostoucí světové ceny energetických a dalších komodit, zvýšená daň z přidané hodnoty, popřípadě oslabení britské libry. Zvýšení úroků by tak podle něj na inflaci vliv nemělo.

Proti předešlému měsíci spotřebitelské ceny stouply o 0,1 procenta. V historii indexu spotřebitelských cen, který se v Británii používají až od 90. let, to je poprvé, co ceny z prosince na leden stouply, protože leden je tradičně dobou povánočních slev.

Ekonomové očekávají, že BoE přikročí ke zvýšení základní úrokové sazby v prvním pololetí. Banka drží sazbu už dva roky na rekordním minimu 0,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK