Růst české ekonomiky letos podle analytiků výrazně nezrychlí

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - V nejlepším případě jen velmi mírné zrychlení růstu tuzemské ekonomiky očekávají analytici oslovení ČTK v letošním roce. Důvodem je podle nich zpomalení německé ekonomiky, snahy vlády o další snížení rozpočtového schodku a z toho plynoucí menší výdaje domácností či omezení štědré podpory fotovoltaiky. Česká ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,9 procenta. Za celý loňský rok HDP očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy stoupl o 2,3 procenta.

"Obecně byl rok 2010 rokem jednorázových efektů - doplňování zásob, fotovoltaika, fenomenální oživení v Německu, zvýšení DPH, nepříznivý vývoj v zemědělství v létě a podobně," uvedl analytik České spořitelny Martin Lobotka. Tyto faktory v roce 2011 podle něj zmizí a růst potáhne export a investice. "Na ekonomiku rovněž od ledna 2011 doléhá rozpočtová konsolidace, tedy úspory," dodal.

V roce 2011 zůstanou ještě velmi slabé investice, výdaje vlády a samozřejmě výdaje domácností, souhlasila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Ekonomiku podle ní potáhne zejména zahraniční obchod s průmyslovou produkcí. Poukázala na to, že v Německu podle všeho ekonomika začala mírně zpomalovat. "Sečtou se tedy dva negativní vlivy, úspory vlády a zpomalení růstu západní Evropy. Náš aktualizovaný model ukazuje pro celý rok 2011 růst HDP o 2,1 až 2,3 procenta," odhadla.

"Česká ekonomika zvolila pro své oživení jízdu v pomalejším pruhu. V mezičtvrtletním srovnání je její tempo růstu za poslední kvartál nejslabší z celého roku 2010. Přesto je ale vyšší než ve většině zemí EU včetně Německa, jehož výsledky zůstaly mírně pod očekáváním trhu," řekl ČTK analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Zpomalení růstu HDP je podle něj v souladu s vývojem dílčích ekonomických ukazatelů, kdy pouze průmyslová výroba koncem roku oproti předchozímu období zrychlila.

Hlavní ekonom Patria Finance David Marek v letošním roce očekává, že se HDP zvýší o 2,4 procenta. Celkový vývoj ekonomiky v roce 2010 lze podle něj hodnotit pozitivně. "Po prudkém propadu v roce 2009, který následoval finanční krizi v roce 2008 a výrazné ochlazení v globální ekonomice, se dokázala česká ekonomika vrátit k růstu, když těžila zejména ze skutečnosti, že jejími hlavními obchodními partnery jsou zároveň dvě nejvíce dynamické ekonomiky současné Evropy, Německo a Slovensko," dodal.

Řídící partner PwC v České republice Jiří Moser předpokládá, že německá ekonomika poroste i letos, a to o 2,3 procenta, což by mělo pomoci té české k růstu o 2,4 procenta. Optimismus šéfů významných německých firem ukázal i aktuální průzkum PwC, kde jich čtyři pětiny uvedly, že letos očekávají růst svého podniku. Největším rizikem pro jejich očekávání je nadále hospodářský vývoj, zejména v eurozóně, kde ve veřejných financích mnoha zemí "chrastí kostlivci ve skříních", podotkl.

S ohledem na slabší údaje o růstu domácí ekonomiky, Německa i Francie lze očekávat, že koruna může dnes dál oslabovat, upozornila analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Slabší výsledek HDP podle ní podporuje neutrální pozici České národní banky. Není prý zatím důvod spěchat s růstem sazeb, i když náklady firem rapidně rostou. Prostor pro jejich promítnutí do spotřebitelských cen je zatím malý. "Situace se ale může ke konci letošního roku začít měnit. Proto počítáme s růstem sazeb ve čtvrtém čtvrtletí 2011," uvedla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK