ZEW: Nálada německých investorů se v únoru mírně zlepšila

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim 15. února (ČTK) - Nálada německých investorů a analytiků se v únoru mírně zlepšila díky důvěře v oživení německé ekonomiky. Vyplývá to z průzkumu ekonomického institutu ZEW. Hlavní index nálady stoupl na 15,7 bodu z lednových 15,4 bodu. Výrazně však zaostal za očekáváním ekonomů, kteří počítali s jeho nárůstem na 20 bodů.

"Téměř nezměněná úroveň tohoto ukazatele naznačuje, že odborníci z finančního trhu mají nadále důvěru v oživení německé ekonomiky," uvedl institut ve své zprávě. Index je založen na průzkumu mezi 267 analytiky a investory, napsala agentura Reuters.

Spolkový statistický úřad dnes oznámil, že německá ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku mírně zrychlila meziroční tempo růstu na čtyři procenta ze 3,9 procenta ve třetím čtvrtletí. Mezičtvrtletní tempo však kvůli chladnému počasí výrazně zesláblo.

Úřad rovněž potvrdil, že za celý loňský rok vzrostla největší evropská ekonomika o 3,6 procenta, tedy nejrychlejším tempem od sjednocení země v roce 1990. Předloni se německý hrubý domácí produkt propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

Německá vláda minulý měsíc zvýšila odhad letošního hospodářského růstu na 2,3 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Německý ministr hospodářství Rainer Brüderle však nedávno v rozhovoru pro list Bild upozornil, že letošní růst by mohl překonat očekávání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK