Pražská burza klesá v souladu s regionálními trhy tažena ČEZ

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Pražská burza dopoledne ztrácí v souladu s regionálními akciovými trhy. Hlavní index PX po 11:00 oslabil o 0,44 procenta na 1245,8 bodu tažen zejména poklesem elektrárenského titulu ČEZ. Ztrácejí i ostatní energetické tituly, vyplývá z průběžných výsledků burzy.

Pavol Mokoš z Patria Direct uvedl, že pražská burza dnes ignoruje pozitivní vývoj na západoevropských trzích a vyvíjí se spíše v souladu s regionálními trhy.

Index PX podle něj ztrácí především pod tíhou akcií energetické skupiny ČEZ, které se propadají na více než měsíční minima. Titul proti pondělku ztratil 1,47 procenta na 804 korun. Mokoš se domnívá, že titul pravděpodobně oslabuje kvůli ceně elektřiny na německé energetické burze.

Podle analytiků Fio banky jsou akcie ČEZ podhodnocené. "V současné době vidíme stabilizaci cen elektrické energie a v následujících měsících předpokládáme jejich mírný růst, což bude podporou tento akciový titul. V polovině tohoto roku vyplatí ČEZ dividendu jejíž výše se bude pohybovat v blízkosti 50 korun na akcii, což představuje výnos na úrovni šesti procent," uvedl Josef Novotný z Fio banky.

Po pondělním výrazném růstu znovu ztrácejí akcie petrochemické společnosti Unipetrol, a to o 0,98 procenta na 177,25 koruny. Akcie těžařské firmy NWR spadly o 1,59 procenta na 279,10 koruny.

Mokoš upozornil, že na rozdíl od pondělka dnes investory zatím příliš nelákají akcie Komerční banky, která bude ve středu prezentovat své loňské výsledky. Podle Mokoše by případné oznámení o vyplacení zvláštní dividendy mohlo přinést další impulz k růstu. Titul od rána oslabil o mírných 0,02 procenta na 4337 korun.

Poměrně větší zájem obchodníků je vidět na akciích Erste Group Bank, které naopak posílily o 0,33 procenta na 923 korun. Nejvíce zatím rostly akcie sázkové společnosti Fortuna, a to o 1,21 procenta na 104,25 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK