Podíl Androidu v Evropě loni stoupl z pěti procent na čtvrtinu

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Barcelona 15. února (zvláštní zpravodaj ČTK) - Podíl prodávaných mobilních telefonů s operačním systémem Android od Google se v Evropě během loňského roku zvýšil pětkrát na 25 procent. Na veletrhu Mobile World Congress to uvedla výzkumná firma GfK. Vedoucí je stále operační systém Symbian od Nokie.

Mimořádný nárůst Androidu potvrzují i další regiony. V Asii se podíl na prodejích zvýšil ze tří na 31 procent a v Latinské Americe ze čtyř na 22 procent.

Androidu se podle marketingového ředitele GfK Aarona Rattua daří ve stále více konkurenčním prostředí chytrých telefonů, ale i na rozvíjejícím se trhu tabletů a aplikací. "Android má dobře našlápnuto, aby si své postavení udržel i v dalších měsících," dodal.

Android používá i většina novinek oznámených na mobilním veletrhu v Barceloně. Platformu od Google mají například dvoujádrový chytrý telefon Samsung Galaxy S II, 3D telefon od LG nebo kombinace herní konzoly a telefonu od Sony Ericssonu. HTC dnes představila s Androidem šest nových modelů.

Jako reakce na sílící vliv Google vzniklo minulý týden partnerství Nokie a Microsoftu, který nabízí vlastní operační systém Windows 7 Mobile.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK