Novelu o veřejných zakázkách experti chválí, ale vidí nejasnosti

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. února (ČTK) - Návrh novely zákona o veřejných zakázkách z dílny ministerstva pro místní rozvoj je krokem správným směrem, současně ale trpí řadou nedostatků nebo nejasností. Shodli se na tom odborníci, které dnes ČTK oslovila. Za nejpodstatnější změnu považuje většina z nich snížení limitu pro zakázky malého rozsahu na jeden milion korun. Návrh novely zveřejnilo MMR na svém webu, aby k němu mohla vyjádřit připomínky i veřejnost. Návrhem na změny kolem veřejných zakázek by se měla v březnu zabývat vláda.

"Bezpochyby nejvýznamnější změnou je výrazné snížení limitů pro podlimitní veřejné zakázky až na jeden milion korun pro všechny druhy veřejných zakázek bez rozdílu, tedy podřízení těchto zakázek pravidlům zákona a přezkumu Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže," řekla ČTK výkonná ředitelka Asociace pro veřejné zakázky Petra Krainová. Snížení limitů na malé zakázky podle ní ale současně výrazně zvýší administrativní zátěž zadavatelů i dodavatelů.

"Snížení finančních limitů je v souladu s evropskými trendy. Konkurenceschopnosti a tedy snížení konečné ceny může jistě přispět i stanovení minimálního počtu hodnotitelných nabídek," sdělil řídící partner advokátní kanceláře Dáňa, Pergl & Partneři Robert Pergl.

Za změnu k lepšímu považuje snížení limitu také Eva Racková ze společnosti KPMG Česká republika. Současně je ale podle ní na návrhu vidět, že je to zatím jen hrubá verze, která si v některých částech odporuje. Za nejasná, sporná nebo obtížně uskutečnitelná ustanovení považuje Racková například odstranění ekonomických a finančních kvalifikačních předpokladů, respektive jejich nahrazení čestným prohlášením o ekonomické a finanční způsobilosti. "Toto může být administrativně náročné ověřit, zkontrolovat," poznamenala.

Partner advokátní kanceláře Ambruz & Dark Jan Spáčil chválí snahu ministerstva pro místní rozvoj "částečně znesnadnit vysávání státního rozpočtu". Oceňuje také ambici zrychlit proces zadávání veřejných zakázek. "Naopak není dotažený proces odpovědnosti a případné náhrady škody způsobené konkrétními osobami, které rozhodují o zakázce," dodal právník.

Platforma pro transparentní veřejné zakázky považuje novelu zákona jen za první krok v nápravě situace kolem státních tendrů. "Následující čtyři kroky jsou: zvětšit rozsah informací zveřejňovaných podniky, zlepšit procesy na straně veřejné správy, zvýšit efektivnost v oblasti vyšetřování a sankcionování porušení zákona a vytvořit síť neziskových organizací, které budou monitorovat dodržování zákona a dalších pravidel," uvedla mluvčí platformy Jitka Novotná.

Roční objem veřejných zakázek se v Česku pohybuje kolem 600 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK