Ropné skupině MOL vzrostl čtvrtletní zisk o 79 procent

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 15. února (ČTK) - Maďarské ropné a plynárenské skupině MOL vzrostl v loňském čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 79 procent na 33 miliard forintů (tři miliardy Kč). Výsledky podpořil vysoký výkon divize průzkumu a těžby, který vyrovnal i negativní dopad nové, takzvané krizové daně v Maďarsku. Uvedla to společnost v dnešním prohlášení.

Ve srovnání s předchozím čtvrtletím však zisk prudce klesl kvůli slabším výsledkům v divizi zpracování a prodeje a petrochemickým produktů, vývoji směnných kurzů a krizové dani zavedené v Maďarsku. Ve třetím čtvrtletí zisk činil 92 miliard HUF.

MOL očekává, že divize těžby bude nyní nejdůležitější pro její růst. Zaměří se hlavně na produkci plynu v Sýrii, kterou má na starosti její dceřiná firma, chorvatská INA, a projekty v Kurdistánu. MOL vlastní v chorvatské firmě podíl 45,2 procenta a je jejím největším akcionářem. Těžební aktivity INA loni výrazně podpořily výsledky celé skupiny.

Generální ředitel společnost György Mosonyi na tiskové konferenci dodal, že MOL chce letos zvýšit kapitálové výdaje na 370 miliard HUF z 332 miliard loni. Těžba by se měla letos zvýšit na 150.000 milionů barelů ropného ekvivalentu ze 143.000 barelů v roce 2010. Společnost rovněž plánuje na březnové valné hromadě rozhodnout o výši dividendy. MOL v posledních dvou letech dividendu nevyplácel, loni na jaře ji však přislíbil za letošní rok vyplatit, napsaly agentury Reuters a MTI.

Takzvané krizové daně Maďarsko zavedlo loni, letos v lednu premiér Viktor Orbán oznámil, že je země ponechá v platnosti ještě tři roky. Zdanění podléhají firmy z energetiky, maloobchodu a telekomunikačních služeb. Vláda chce s pomocí vybraných peněz vyrovnat propady ve státním rozpočtu.

MOL podniká na českém trhu s pohonnými hmotami prostřednictvím slovenské dceřiné společnosti Slovnaft. Ta dnes oznámila, že se loni vymanila z červených čísel, do nichž se propadla kvůli hospodářské krizi v roce 2009. Slovnaft loni vykázal čistý zisk 48 milionů eur (necelých 1,2 miliardy Kč) proti předloňské ztrátě 56 milionů eur.

Od roku 2007 rovněž MOL spolupracuje s českou energetickou firmou ČEZ. ČEZ tehdy koupil 7,7 milionu akcií MOL za 11 miliard korun, aby pomohl MOL v boji proti převzetí rakouskou rafinerskou firmou OMV. Firmy ČEZ a MOL v minulosti rovněž založily společný podnik pro investice do plynových elektráren.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK