ATOK: Situace čs. textilek se lepší díky sílící německé ekonomice

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 15. února (ČTK) - Situace v českém textilním a oděvním průmyslu se loni mírně zlepšila především díky dobré kondici německého trhu. Na veletrzích módy a obuvi Kabo a Styl, které dnes začaly v Brně, to ČTK řekl prezident Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK) Jiří Kohoutek. Tržby tuzemských výrobců se loni podle odhadů ATOK zvýšily o 2,3 procenta na 41,8 miliardy korun.

Stojí za tím fakt, že v Německu sílila poptávka po českých textilních a oděvních výrobcích. "Do Německa míří kolem 85 procent oděvu a textilu vyrobených v Česku," vysvětlil Kohoutek. Neodvažuje se ale předvídat vývoj v odvětví na letošek a následující roky.

Celkový růst tržeb se však netýká rovnoměrně textilního a oděvního průmysl. Zatímco v textilním průmyslu se loni podle odhadů zvýšily tržby o 5,5 procenta na 35,3 miliardy korun, v oděvním sektoru výnosy naopak klesly o 12,1 procenta na 6,5 miliardy korun.

Čísla se týkají firem, které zaměstnávají 20 a více zaměstnanců. "V Česku je takových firem kolem 450," dodal Kohoutek. Podle něj je nadále indikátorem krize i fakt, že v posledních letech stále ubývají firmy podnikající v tomto odvětví.

Loni klesla o téměř 13 procent i zaměstnanost v oděvním a textilním odvětví v Česku, podle Kohoutka za tím stojí změna struktury sektoru v posledních letech. "Dneska se víc obchoduje s oděvy, než se jich vyrábí, to sice znamená zachování tržeb, ale má to dopad na zaměstnanost," dodal.

Výrobce loni sužovaly rostoucí ceny základních surovin, hlavně bavlny a chemických látek. Růst cen až o desítky procent si podniky kompenzovaly poklesem celkového objemu vyplácených mezd. Ten se v roce 2010 ve srovnání s předchozím obdobím snížil asi o osm procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK