Ropa dál zdražuje, Brent stojí téměř 104 dolarů

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. února (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích se dál zvyšují a setrvávají v blízkosti nejvyšších hodnot za posledních 29 měsíců. K růstu jim pomáhá příznivá statistika o vývoji spotřebitelských cen v Číně a také pokles kurzu dolaru. Obchodníci sledují i napětí na Blízkém východě, který je klíčový z hlediska těžby ropy, na další vývoj ale bude mít zřejmě vliv i stav zásob suroviny v USA.

Kolem 16:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za zhruba 103,10 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku byla jeho cena jen mírně vyšší. Během dne se cena vyšplhala až na 104,04 USD a přiblížila se maximu 104,30 USD z pondělí. To byla nejvyšší cena od října 2008.

Čína dnes oznámila, že míra inflace v lednu vystoupila na 4,9 procenta, zatímco v prosinci činila 4,6 procenta. Růst ale nebyl tak výrazný, jak se předpokládalo. Analytici čekali, že inflace vzroste na 5,3 procenta, už v pondělí ale do médií pronikly spekulace, že inflace roste pomaleji. Tlak na růst cen ale přetrvává, takže centrální banka bude zřejmě pokračovat ve zvyšování úroků. Nemusí s tím ale spěchat.

V první polovině ledna ropa zdražovala částečně také kvůli obavám, aby se nepokoje z Egypta nepřenesly na další arabské země. Egyptský prezident Husní Mubarak sice na konci minulého týdne podlehl tlaku demonstrantů a rozhodl se odstoupit, s protivládními demonstracemi se ale potýkají další země v oblasti.

"Sledujeme přenos nepokojů z Tuniska a z Egypta na další země, které jsou pro trh s ropou důležitější," poznamenal analytik společnosti Crédit Agricole CIB Christophe Barret. Poukázal tak na skutečnost, že zatímco Egypt nemá pro trh s ropou větší význam, jiné arabské země ano. Týká se to hlavně Alžírska a Libye, a pak zemí kolem Perského zálivu.

Cenové prémie u typu Brent vůči WTI se nyní pohybuje kolem rekordních 17 dolarů. Podle analytiků WTI v současné době nemá jako ukazatel vývoje poptávky po ropě valný význam, protože cenu tohoto typu deformuje vysoký objem dovozu. Naopak Brent je směrodatný pro odběratele v Evropě a v mnoha asijských zemích.

Ropa těží i z vývoje kurzu dolaru, který zrychlil pokles po statistice z USA. Růst maloobchodních tržeb tam nebyl tak silný, jak čekali analytici. Dolarový index, který sleduje vývoj kurzu amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, oslabil o 0,2 procenta na 78,46 bodu. Slabší dolar zpravidla přispívá k růstu cen ropy a dalších komodit, protože je zlevňuje zájemcům v oblastech mimo vliv dolaru.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent duben 102,99 103,08 New York - Nymex WTI březen 85,49 84,81

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK