Euro dnes na trzích posiluje vůči dolaru i jenu

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. února (ČTK) - Evropská měna dnes na trzích poprvé za čtyři dny posiluje vůči dolaru a dostala se z nejnižší hodnoty za tři týdny. Euro podpořilo obnovení zájmu investorů o rizikovější investice, zvláště u investorů z Asie a Blízkého východu. Analytici však očekávají, že zisky nebudou mít dlouhé trvání a euro bude opět oslabovat.

V 17:50 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,1 procenta na 1,3496 USD a k jenu posílilo o 0,66 procenta na 113,06 JPY. Kurz dolaru vůči jenu vzrostl o 0,58 procenta na 83,78 JPY.

"Celkově je euro velmi zranitelné a jakékoliv oživení nebude pravděpodobně udržitelné," uvedl stratég BNP Paribas Ian Stannard. Upozornil mimo jiné na obavy o zdraví bankovního systému eurozóny a nejistoty kolem záchranného fondu. Ministři financí eurozóny se v pondělí dohodli, že záchranný mechanismus eurozóny, který má v roce 2013 nahradit současný záchranný fond ESFS, bude mít k dispozici celkem 500 miliard eur. Zatím se však neshodli, jak posílit současný fond.

Dolar vůči jenu posiloval, avšak kvůli statistice smazal část zisků. Podle údajů ministerstva obchodu tržby maloobchodů v USA v lednu již sedmý měsíc za sebou rostly, avšak mnohem pomaleji než se čekalo, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK