Americké akcie kvůli horší statistice oslabovaly

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. února (ČTK) - Americké akcie zahájily dnešní obchodování poklesem, který byl reakcí na horší statistiku o vývoji maloobchodních tržeb. Mezi investory tak zavládly obavy, zda je nynější oživení americké ekonomiky dost silné na to, aby spotřebitelé pokračovali ve zvyšování výdajů. Trh rovněž sledoval megafúzi burzovních operátorů NYSE Euronext a Deutsche Börse.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se index S&P 500 pohyboval kolem 1328 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles v rozsahu 0,3 procenta. Dow Jonesův index ztrácel také asi 0,3 procenta a pohyboval se v blízkosti 12.228 bodů, index Nasdaq Composite měl ztrátu rovněž ve stejném rozsahu a klesl na 2808 bodů.

Tržby maloobchodních firem v USA během ledna vzrostly o 0,3 procenta, zatímco analytici v anketě agentury Thomson Reuters počítali s dvakrát tak silným růstem. Prosincový růst tržeb navíc po zpřesnění údajů činil pouze 0,5 procenta, zatímco předběžná čísla ukazovala na růst v rozsahu 0,6 procenta.

Transatlantický provozovatel akciových burz NYSE Euronext a jeho německý rival Deutsche Börse dnes oznámili, že se definitivně dohodli na sloučení. Spojením vznikne největší burzovní operátor světa, kontrolu nad sjednoceným podnikem ale budou mít akcionáři Deutsche Börse. Analytici však hodnotí plán fúze rozpačitě a upozorňují, že sjednocení podniků bude zřejmě komplikované.

Akcie NYSE Euronext hned po zahájení obchodování oslabily o více než pět procent, později ale část ztrát smazaly a jejich pokles činil kolem 2,8 procenta. Kurz se tak pohyboval mírně nad 38 dolary, což je blízko ročního maxima. Oslabovaly ale také akcie dalších amerických burz, například emise Nasdaq OMX Group ztrácela skoro pět procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK