Maďarské samosprávy měly loni vyšší deficit, než se čekalo

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Budapešť 15. února (ČTK) - Maďarské samosprávy loni hospodařily s deficitem 247,7 miliardy forintů (asi 22,2 miliardy Kč), zatímco plán předpokládal deficit o 57,7 miliardy forintů nižší. Ukazují to předběžné údaje, které dnes zveřejnilo tamní ministerstvo hospodářství. Znamená to, že deficit veřejných financí Maďarska bude za loňský rok možná vyšší, než je stanovený cíl.

Horší vývoj hospodaření tak podle agentury Reuters jen podtrhuje nutnost snížit v Maďarsku strukturální deficit, i když přesná čísla budou k dispozici až později. Až z nich bude možné poznat, co je za růstem schodku. Předběžná data naznačují, že za vyšší deficitem samospráv jsou nižší výběry daní.

Ministerstvo předpokládalo, že samosprávy budou v roce 2010 hospodařit s deficitem 190 miliard forintů. To byla částka, kterou ministerstvo zapracovalo do návrhu výdajů veřejného sektoru. Podle představ vlády měl v loňském roce deficit činit 3,8 procenta hrubého domácího produktu.

Takzvané přestřelení, tedy částka, o kterou je loňský deficit samospráv vyšší, představuje asi 0,2 procenta HDP. Jen částečně ji přitom kompenzuje částka 12,5 miliardy forintů, o kterou je v jiných částech veřejného sektoru deficit naopak nižší.

Ministerstvo uvedlo, že výší deficitu samospráv je překvapeno. Citelné zhoršení nastalo až ve čtvrtém čtvrtletí, protože ještě na konci září výše deficitu činila 97 miliard forintů. Ministerstvo ale nesdělilo, jak vysoký by za loňský rok mohl být celkový deficit v poměru k HDP.

Přesné důvody výrazného růstu deficitu v závěru loňského roku tak podle analytiků určí až podrobná zpráva. Ta by měla zároveň ukázat, zda Maďarsko bude muset učinit nějaká další opatření, aby se podobný problém neopakoval i v letošním roce.

"Loni byly komunální volby, v takových letech mají samosprávy tendenci zvyšovat investice," řekl ekonom finančního ústavu MKB Bank Zsolt Kondrát. "Pokud se ale ukáže, že za růstem deficitu nejsou jednorázové výdaje, bude s tím vláda muset něco udělat," dodal.

Maďarsko loni zavedlo takzvané krizové daně, jejichž výše má činit kolem 1,3 procenta HDP. Těmto daním podléhají velké podniky a smyslem jejich zavedení je snaha splnit plán snižování deficitu. Vláda také přistoupila k opětovnému zestátnění penzijního systému, díky čemuž by mohla mít už letos rozpočet v přebytku.

Přijatá krizová opatření ale vylepší bilanci státu pouze do roku 2012. Hned od dalšího roku by se země podle varování analytiků, Evropské komise i Mezinárodního měnového fondu mohla opět dočkat vysokého strukturálního deficitu.

Maďarsko má do 15. března vypracovat program ekonomických reforem. Podle některých médií by opatření měla státu do roku 2013 ušetřit přibližně 700 miliard forintů (skoro 63 miliard Kč). Minulý týden se vláda rozhodla, že v rozpočtu na letošní rok bude počítat s rezervou 250 miliard forintů. Tu by má z většiny zajistit zmrazení výdajů ministerstev v objemu 187 miliard forintů. Rezerva má chránit rozpočet pro případ, že by se zhoršila situace na evropských trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK