Americké akcie v úterý klesly kvůli údajům o maloobchodu

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. února (ČTK) - Americké akcie v úterý oslabily kvůli neuspokojivým údajům o vývoji maloobchodních tržeb ve Spojených státech. Ty vyvolaly pochybnosti ohledně oživení spotřebitelských výdajů. K poklesu akciového trhu výrazně přispěly rovněž energetické tituly.

Nejsledovanější Dow Jonesův index se snížil o 0,34 procenta na 12.226,64 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,32 procenta na 1328,01 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,46 procenta na 2804,35 bodu.

Americké ministerstvo obchodu v úterý oznámilo, že obrat maloobchodů v USA v lednu stoupl o 0,3 procenta. Růst tak zpomalil z prosincových 0,5 procenta a zaostal za očekáváním analytiků, kteří počítali s jeho zrychlením na 0,6 procenta.

Analytička Kim Caugheyová Forrestová ze společnosti Fort Pitt Capital Group uvedla, že na maloobchodní tržby a spotřebitelské výdaje mají negativní dopad vyšší náklady na suroviny, které se začínají projevovat v konečných cenách výrobků. "Bez růstu mezd budou lidé nakupovat méně," upozornila.

Transatlantický provozovatel akciových burz NYSE Euronext a jeho německý rival Deutsche Börse v úterý oznámili, že se definitivně dohodli na fúzi. Spojením vznikne největší burzovní operátor světa. Akcie obou firem po této zprávě oslabily. NYSE v New Yorku klesla o 3,4 procenta a Deutsche Börse ve Frankfurtu o 2,4 procenta, napsala agentura AP.

Na devizovém trhu se dolar vyšplhal až na osmitýdenní maximum vůči japonskému jenu. Kurz americké měny vůči euru však zůstal bez výraznějších změn. V závěru úterního obchodování v New Yorku dolar vůči jenu stoupl o 0,6 procenta na 83,76 USD. Jednotná evropská měna se prodávala za 1,3488 USD.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK