Japonské akcie díky slabšímu jenu stouply na maximum za 9 měsíců

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 16. února (ČTK) - Japonský akciový trh dnes s podporou slabšího kurzu jenu rostl už třetí den za sebou a jeho hlavní index se dostal na devítiměsíční maximum nad hranici 10.800 bodů. Vzestup v Tokiu přitahuje zahraniční investory, kteří tak přispívají k dalšímu růstu trhu.

Hlavni index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru vzrostl o 0,6 procenta na 10.808,29 bodu. Během dne se dostal až na 10.842,3 bodu, nejvýše od 6. května. Nárůst doprovázela silná obchodní aktivita, kdy se zobchodovalo 2,6 miliardy akcií, nejvíce za téměř měsíc.

Nikkei od počátku týdne získal asi dvě procenta a od listopadu již zhruba 18 procent. Růst podporují zejména zahraniční investoři, kteří se od konce loňského roku přesouvají z trhů rozvíjejících se tržních ekonomik, které jsou ohrožovány zvýšenou inflací a růstem úrokových sazeb, k burzám vyspělých zemí.

Na devizovém trhu v Asii zůstala silná britská libra, která v úterý reagovala na další vzestup inflace v Británii a vyhlídky na brzké zvýšení úrokových sazeb. Kurz libry vystoupil vůči koši měn na maximum za pět a půl měsíce a v Tokiu vůči dolaru kótoval na 1,6157 USD, mírně pod úterním maximem 1,6170 GBP. Libra zůstane dnes v centru pozornosti devizového trhu, protože britská centrální banka zveřejní svůj výhled inflace.

Americký dolar podporuje série nedávných příznivých ekonomických údajů z USA. Dolar vůči jenu se v Asii pohyboval kolem 83,75 JPY, těsně pod úterním osmitýdenním maximem 83,93 JPY. Euro k dolaru po vlně oslabování oživilo o 0,3 procenta na 1,3533 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK