Čtvrtletní zisk Société Générale vzrostl téměř čtyřnásobně

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 16. února (ČTK) - Čistý zisk francouzské bankovní skupiny Société Générale se v posledním čtvrtletí loňského roku zvýšil v meziročním srovnání téměř čtyřnásobně na 874 milionů eur (zhruba 231,3 miliardy Kč) ze 221 milionů eur o rok dříve. Většinový vlastník české Komerční banky vysvětlil v dnešní zprávě toto zlepšení dobrým výkonem domácí divize služeb pro běžné klienty, jejíž výsledky vyrovnaly propad na trhu dluhopisů pod tlakem dluhové krize v eurozóně.

Celkové výnosy společnosti se zvýšily o 34 procent na 6,9 miliardy dolarů. Výsledky mírně překonaly odhady analytiků. Banka rozhodla o výrazném zvýšení dividendy na 1,75 eura na akcii z dosavadních 0,25 eura.

Zlepšený výkon Société Générale kontrastoval se čtvrtletním zhoršením u konkurentů jako Credit Suisse nebo Goldman Sachs, v jejichž výsledcích za poslední čtvrtletí se negativně projevily turbulence na evropském trhu dluhopisů. V listopadu se dluhová krize projevila v Irsku, které muselo požádat o finanční pomoc, poté se obavy z neschopnosti splácet dluhy přesunuly na portugalské dluhopisy.

Čtvrtletní výnosy z trhu dluhopisů klesly o 30 procent. Od konce roku se však situace na trzích zlepšila, což by mohlo předznamenat vývoj v celém roce, uvedl náměstek generálního ředitele banky Severin Cabannes. Dodal, že je zatím příliš brzy na odhady finančních dopadů nepokojů v Egyptě.

Société Générale se nadále drží cíle dosáhnout do roku 2012 ročního zisku šest miliard eur. Banka dnes rovněž zopakovala, že nebude muset navyšovat kapitál, aby dostála zpřísněným globálním požadavkům na kapitálovou přiměřenost.

Komerční banka v loňském roce meziročně zvýšila čistý zisk o 21 procent na 13,3 miliardy korun. Ke zlepšení přispěl mírný nárůst výnosů, další úspory provozních nákladů a značné snížení nákladů rizika, sdělila dnes banka, na jejímž základním kapitálu má Société Générale 60,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK