Těžařský gigant BHP Billiton dosáhl rekordního zisku

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sydney 16. února (ČTK) - Čistý zisk největší světové těžařské společnosti BHP Billiton v prvním finančním pololetí stoupl o více než 70 procent na rekordních 10,52 miliardy dolarů (189 miliard Kč) díky silné poptávce a vysokým cenám kovů. Oznámila to v noci na dnešek firma. Dodala, že hodlá během příštích pěti let investovat 80 miliard dolarů do nových projektů po celém světě.

Tržby společnosti v pololetí končícím v prosinci stouply téměř o dvě pětiny na 34,17 miliardy dolarů. Za růstem stála zejména silná poptávka na rozvíjejících se trzích, jako je například Čína.

"Ačkoli očekáváme v kalendářním roce 2011 zpomalení tempa růstu světové poptávky po komoditách, ekonomické prostředí nadále podporuje příznivý krátkodobý výhled pro naše produkty," uvedl generální ředitel podniku Marius Kloppers. Společnost rovněž představila plán na zpětný odkup vlastních akcií v hodnotě deseti miliard dolarů.

"Největším překvapením je závazek utratit 80 miliard dolarů během příštích pěti let," uvedl analytik James Bruce ze společnosti Perpetual Investments, která je jedním z deseti největších australských akcionářů BHP. "Domníváme se, že to demonstruje výzvy, kterým tento sektor čelí při uspokojování stoupající poptávky," dodal.

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK