Vlastníci ohrožené německé banky WestLB dohodli restrukturalizaci

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. února (ČTK) - Vlastníci německé zemské banky WestLB se v noci na dnešek dohodli se na restrukturalizaci problémy zatíženého ústavu. Podařilo se jim to těsně před termínem, který Evropská komise stanovila pro předložení restrukturalizačního plánu, který je pro Brusel podmínkou schválení státní pomoci.

Vlastníci, mezi nimiž jsou z 50,1 procenta zemské spořitelny RSGV a WLSGV a ze zbytku vláda Severního Porýní-Vestfálska, plánují vyčlenit základní "jádrovou" banku a další tři části podle oborů činnosti. Základní banka - Verbundbank - bude fungovat jako finanční servis pro zemské spořitelny a zůstane ve státním vlastnictví, zbylé části by se měly později odprodat soukromým investorům, uvedla WestLB.

Rozdělení je nejpravděpodobnější variantou řešení situace banky, která kdysi zamýšlela konkurovat v investičním bankovnictví gigantům jako Deutsche Bank, ale na kolena ji srazila finanční krize let 2008 a 2009. Dalšími dvěma uvažovaným možnostmi je prodej celé banky nebo mnohem výraznější zlepšení, to by však podle informovaných zdrojů agentury Reuters nesplnilo požadavky EU.

Evropský komisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia požaduje, aby banka po získání miliard eur státní pomoci prošla důkladnou restrukturalizací. Komise stanovila pro předložení plánu termín půlnoc 15. února.

Verbundbank by v rámci plánu zůstala celková aktiva v hodnotě 50 až 60 miliard eur (až 1,46 bilionu Kč), což je asi třetina nynější sumy. Její akciový kapitál by měl činit jednu až dvě miliardy eur.

hp dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK