Loňský zisk Heinekenu přes pokles prodeje vzrostl o 40 procent

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 16. února (ČTK) - Čistý zisk nizozemské pivovarské skupiny Heineken za loňský rok vzrostl o 41 procent na 1,44 miliardy eur (35 miliard Kč) a překonal odhady finančních trhů. Třetí největší výrobce piva na světě sice utrpěl poklesem odbytu, to však zcela překryly snížené náklady, sdělila dnes firma, která působí i v České republice.

Tržby Heinekenu vzrostly o 9,5 procenta, bylo to však jen díky dubnové akvizici mexického pivovaru Femsa. Bez zahrnutí akvizice by tržby klesly o 2,2 procenta a odbyt pivovarů na srovnatelném meziročním základě klesl o 3,1 procenta.

Heineken chce těžit z expanze na rozvojových trzích a předpokládá, že konzumenti v Latinské Americe, Asii a Africe se letos zaslouží o zvýšení odbytu piva. To by podle firmy mělo zmírnit očekávaný nárůst cen vstupů. V poslední době prudce rostou ceny potravinářských komodit a termínová cena sladového ječmene od loňského května vzrostla o 51 procent.

Spotřebitelé v Evropě a USA však zůstanou podle firmy velmi opatrní, protože na ně bude doléhat vysoká nezaměstnanost a vládní úsporná opatření. Na tržbách skupiny s s nejprodávanějšími značkami Heineken a Amstel podílí západní Evropa více než polovinou.

Heineken je mezi výrobci piva evropskou jedničkou. V České republice vlastní od rou 2003 pivovar Starobrno a od roku 2007 Královský pivovar Krušovice, kde je také sídlo české pobočky společnosti. V roce 2008 firma dokončila akvizici ústecké společnosti Drinks Union, kde jí zůstaly pivovary v Krásném a Velkém Březně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK