ČSÚ: Spotřeba drůbežího vzrostla za 60 let 13násobně

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Spotřeba drůbežího masa v Česku vzrostla od roku 1948 zhruba 13násobně z necelých dvou kilogramů na 24,8 kilogramu na osobu ročně v roce 2009.V rámci EU je nadprůměrná. Z dlouhodobého hlediska naopak klesá spotřeba hovězího, u vepřového stagnuje. Novinářům to dnes řekl Zdeněk Kobes z Českého statistického úřadu.

Přestože v posledních letech Češi mírně omezili konzumaci piva, zůstávají největšími pijáky piva na světě, před Iry a Němci, vyplývá ze statistiky. V roce 2009 činila průměrná roční spotřeba pěnivého moku zhruba 151 litrů na osobu a rok.

Stravovací zvyklosti obyvatel Česka se mění. Lidé pijí například méně mléka než v minulosti, na druhou stranu roste spotřeba mléčných výrobků, zejména sýrů. Snižuje se spotřeba chleba, na druhou stranu lidé více jedí rohlíky či housky. Roste spotřeba ovoce, kterého Češi sní kolem 90 kilogramů ročně, hlavní zásluhu na tom má dříve méně dostupné jižní ovoce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK