Koruna posílila k euru i dolaru, následuje okolní měny

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Česká měna dopoledne posílila k oběma hlavním světovým měnám. Krátce před 11:00 byla podle údajů serveru Patria Online k evropské měně silnější o pět haléřů na 24,31 Kč/EUR a k dolaru zpevnila o devět haléřů na 17,93 Kč/USD.

Podle Tomáše Vlka z Patria Finance zahájily dnes měny ve střední Evropě dobře a připisují si zisky. Vůči euru je na tom podle něj nejlépe maďarský forint, zatímco pohyb polského zlotého a koruny je nevýrazný. "Bez nových dat z domácí ekonomiky se obchodování odehrává podle situace na hlavních trzích, a ta je dopoledne příznivá," uvedl.

Vlk upozornil, že nové zprávy důležité pro vývoj na finančních trzích se dnes budou týkat hlavně americké ekonomiky. Odpoledne vyjde údaj o průmyslové výrobě za leden, která by podle Vlka měla vykázat podobný růst jako předchozí měsíc. Počet nově rozestavěných domů by podle odhadů měl stoupnout po prosincovém propadu.

Větší pozornost než dříve poutají americká inflační data, dnes budou zveřejněny výrobní ceny, jejichž růst tak jako jinde zvýrazní dražší komodity a potraviny. Po očištění o tyto položky by však podle Vlka měla být čísla na relativně nízkých úrovních, která těžko přesvědčí americkou centrální banku (Fed) změnit současný přístup.

Americký dolar k euru zatím proti úterku mírně oslabil na 1,3554 USD/EUR.

vrk dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK