Německá automobilka Daimler se loni vrátila k zisku

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stuttgart 16. února (ČTK) - Německá automobilka Daimler loni hospodařila s čistým ziskem 4,7 miliardy eur (114 miliard Kč) po ztrátě 2,6 miliardy eur v předchozím roce, kdy byly výsledky těžce zasaženy světovou hospodářskou a finanční krizí. Oznámila to dnes firma. Předpověděla rovněž, že celosvětová poptávka po automobilech bude v letošním roce pokračovat v růstu.

Tržby společnosti loni stouply o 24 procent na 97,8 miliardy eur. Její prodej se zvýšil o 22 procent na 1,9 milionu automobilů. "Daimleru se loni podařil skvělý comeback," uvedl generální ředitel automobilky Dieter Zetsche. "Naším cílem je nyní udržet si dosaženou úroveň i dlouhodobě a nadále ji zlepšovat všude, kde je to možné," dodal.

Na provozní úrovni loni firma vydělala 7,3 miliardy eur po ztrátě 1,5 miliardy v roce 2009. Letos počítá automobilka s výrazným zvýšením provozního zisku. Mírný nárůst by měly podle Zetscheho vykázat rovněž tržby a prodej, napsala agentura DPA.

Firma uvedla, že celosvětový trh s automobily by v letošním roce mohl stoupnout o pět až sedm procent na novou rekordní úroveň. To je v souladu s poslední prognózou výzkumné společnosti J.D. Power and Associates, podle které se letos celosvětový prodej nových osobních a lehkých nákladních automobilů zvýší o šest procent na rekordních 76,5 milionu vozů z loňských 72 milionů vozů.

Společnost Daimler je známá především produkcí luxusních automobilů Mercedes-Benz. Firma je rovněž světovou jedničkou ve výrobě nákladních automobilů. Divize Mercedes-Benz Cars, která zahrnuje značky Mercedes-Benz, Smart, AMG a Maybach, již dříve uvedla, že v letošním roce počítá s rekordním prodejem.

pmh dp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK