Asekol: Recyklace elektroodpadu se loni snížila o osm procent

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Zpětný odběr elektroodpadu v loňském roce klesl meziročně o osm procent na 54.000 tun. Může za to hospodářská krize, kvůli které české domácnosti a firmy nakupovaly méně elektrozařízení a naopak déle využívaly stávající spotřebiče. V tiskové zprávě o tom dnes informovala společnost Asekol, která se zpětným odběrem a recyklací elektroodpadu zabývá.

"Za důvod mírného poklesu můžeme pokládat stále se projevující ekonomickou krizi. Například ještě v roce 2006 si domácnosti pořizovaly novou televizi průměrně jednou za osm let, v současné době jsou však v 55 procentech domácností televize běžně starší více než deset let,“ uvedla Hana Ansorgová, manažerka komunikace společnosti Asekol.

Asekol loni v České republice vybral 16.547 tun elektroodpadu. Přes pokles celkového sběru elektroodpadu však zaznamenal nárůst ve sběru drobného elektra. Podíl drobných elektrospotřebičů na celkovém množství zpětně odebraných zařízení se zvýšil meziročně přibližně na 22,5 procenta.

V Česku vedle Asekolu působí i další kolektivní systémy pro sběr elektroodpadu, jako například Elektrowin, Retela, Ekolamp a Rema Systém.

"V České republice existuje k dnešnímu dni téměř 5000 nádob na drobná vysloužilá elektrozařízení. Kromě E-boxů, což jsou speciální nádoby na drobný elektroodpad umísťované na úřadech nebo ve firmách, jde o nádoby ve školách," uvedla Ansorgová.

Lidé podle Ansorgové začínají využívat i nových červených kontejnerů umísťovaných vedle dalších barevných nádob určených pro papír, sklo či plasty. V současné době je v republice přes 380 kusů těchto kontejnerů a do června tohoto roku jich má být rozmístěno dalších 1300.

Z pohledu krajů podle Asekolu dopadl v recyklaci elektroodpadu loni nejlépe Zlínský kraj, kde v průměru každý občan odevzdal Asekolu k recyklaci v 2,17 kg elektroodpadu. Za ním se pak s vybranými 1,71 kg na osobu umístily kraje Plzeňský a Středočeský.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK