Merkelová údajně vybrala do čela Bundesbanky Weidmanna

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 16. února (ČTK) - Německá kancléřka Angela Merkelová bude nominovat na místo prezidenta německé centrální banky Deutsche Bundesbank svého hlavního ekonomického poradce Jense Weidmanna. Agentuře Reuters to dnes sdělil informovaný zdroj. Weidmann by ve svých dvaačtyřiceti letech byl nejmladším šéfem Bundesbanky a zároveň by jeho volba podle analytiků znamenala, že Německo už zřejmě nebude žádat v čele Evropské centrální banky (ECB) svého člověka.

Dosavadní prezident Bundesbanky Axel Weber minulý týden překvapivě oznámil, že odstoupí ke 30. dubnu. Weber tak dal najevo, že se nebude ucházet o funkci prezidenta ECB po Jeanu-Claudu Trichetovi, který odchází letos v říjnu.

Weidmann posledních pět let pomáhal Merkelové provést Německo finanční krizí, hlubokou recesí a dluhovou krizí eurozóny. Kdyby jeho nominace uspěla, otevřel by se podle analytiků souboj o funkci prezidenta ECB kandidátům z ostatních zemí. Favoritem v tomto boj je zatím šéf italské centrální banky Mario Draghi.

Volba Weidmanna namísto Jürgena Starka, německého člena výkonného výboru ECB, naznačuje, že Berlín už se svým člověkem v nejvyšší funkci ECB nepočítá. Weidmann se po jmenování automaticky stane členem bankovní rady ECB, která každý měsíc rozhoduje o měnové politice.

"Kdyby Německo předložilo svého kandidáta na vedení ECB, jako třeba Klause Reglinga (šéfa záchranného fondu EU), znamenalo by to, že Stark by musel odstoupit a jít zpět do Bundesbanky, což je už uzavřená cesta," řekl ekonom ING Carsten Brzeski. "Ve Starkovi a Weidmannovi bude mít Německo v bankovní radě dva lidi, kteří jí budou vdechovat duch Bundesbanky.To by mělo stačit," uvedl ekonom BHF Bank Stephan Rieke.

Šéf Bundesbanky má v ECB zvláštní autoritu, i když jinak jsou si guvernéři všech centrálních bank rovni. Jednak je zástupcem největší evropské ekonomiky, a navíc zastupuje instituci známou svou historií tvrdého boje proti inflaci.

Favoritem na post šéfa ECB byl donedávna Weber. Ten si však pozici u některých zení jižní Evropy zhoršil svými silně kritickými výroky na adresu programu, v jehož rámci ECB vykupuje z trhu vládní dluhopisy zemí eurozóny ohrožených dluhovou krizí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK