Vláda schválila návrh dohod s daňovými ráji Guernsey a Man

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh dohod o výměně informací s daňovými ráji na ostrovech Guernsey a Man. Česká republika tak bude mít možnost prověřovat, zda české firmy řádně daní příjmy a majetek v daňových rájích. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval premiér Petr Nečas. Jedná se o první dvě takové dohody s daňovými ráji, které ČR vyjednala. Podle dřívějších informací ministerstva financí jsou rozjednány další tři dohody.

Na základě těchto smluv ČR bude moci získat informace potřebné pro správu daní, tedy zejména dostane možnost prověřit, zda příjem nebo majetek Čechů nebo tuzemských firem byl řádně zdaněn. Obě dohody budou muset projít standardním legislativním procesem. Smlouvy vycházející z nových standardů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) pro výměnu informací a jsou výsledkem tlaku mezinárodního společenství na daňové ráje.

Ostrov Guernsey leží v Lamanšském průlivu mezi pobřežím Francie a Británie a spolu s několika dalšími menšími ostrovy představuje britskou korunní dependanci. Má vlastní měnu, zákony a parlament s rozsáhlou autonomií.

Ostrov Man je britské korunní závislé území rozkládající se na stejnojmenném ostrově, jenž leží v Irském moři mezi Anglií, Skotskem, Irskem a Walesem. Ostrov Man je samosprávné závislé území britské koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK