Zisk výrobce letecké a vojenské techniky Saab prudce klesl

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 16. února (ČTK) - Čistý zisk švédského výrobce letecké a vojenské techniky Saab se ve čtvrtém čtvrtletí propadl o 97 procent na osm milionů švédských korun (22 milionů Kč) z 313 milionů SEK před rokem. Oznámila to dnes firma. Za poklesem zisku stály především restrukturalizační náklady a nižší marže.

Tržby společnosti ve čtvrtletí stouply na zhruba osm miliard SEK z předchozích 7,8 miliardy. Firma upozornila, že v letošním roce počítá s poklesem tržeb, zatímco provozní marže by se měla mírně zvýšit.

Saab vyrábí zbraňové systémy a stíhací letouny, včetně strojů Jas-39 Gripen, které používá rovněž česká armáda. Společnost Saab minulý týden oznámila, že kupuje českého výrobce a dodavatele virtuálních výcvikových systémů E-COM ze Slavkova u Brna. Díky akvizici vznikne v České republice centrála Saabu pro virtuální trénink pro celý svět.

Firma Saab dříve vyráběla také automobily, postupně však celou tuto výrobu prodala největší americké automobilce General Motors. Ta se loni dohodla na prodeji ztrátové divize Saab Automobile nizozemskému výrobci luxusních vozů Spyker.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK