Evropská banka pro obnovu a rozvoj se loni vrátila k zisku

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. února (ČTK) - Evropská banka pro obnovu a rozvoj (EBRD) se v loňském roce vrátila k zisku díky hospodářskému oživení ve střední a východní Evropě. Banka dnes oznámila, že loni vydělala 1,4 miliardy eur (zhruba 34 miliard Kč) po ztrátě 746 milionů eur v roce 2009.

"Finanční výsledky dosažené v roce 2010 nás velmi potěšily," uvedl prezident banky Thomas Mirow. Návrat k zisku zvýší prostor EBRD pro podporu hospodářského oživení ve střední a východní Evropě novými investicemi v letošním roce.

"Banka zůstává největším investorem ve střední a východní Evropě s jedinečným souborem schopností, který EBRD umožňuje být silným partnerem místního i zahraničního soukromého sektoru," upozornil viceprezident a finanční ředitel Manfred Schepers.

EBRD již minulý měsíc oznámila, že loni zvýšila investice na rekordních devět miliard eur ze 7,9 miliardy eur v roce 2009. EBRD byla založena v roce 1991, aby pomáhala bývalým komunistickým zemím střední a východní Evropy a Sovětského svazu při přechodu k tržnímu hospodářství. V Česku již nějaký čas neinvestuje, protože země podle pravidel EBRD dosáhla dostatečného stupně transformace ekonomiky.

"Náš region zůstává atraktivní a my v roce 2011 posílíme svou snahu o financování místních podniků a podporu přímých zahraničních investic v tomto regionu," uvedl Schepers.

Jedním z viceprezidentů EBRD je bývalý český premiér Jan Fischer.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK