Druhý největší prodejce knih v USA vyhlásil platební neschopnost

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. února (ČTK) - Americká společnost Borders Group, která je druhým největším řetězcem knihkupectví ve Spojených státech, vyhlásila platební neschopnost. Doplatila tak na citelný pokles prodeje knih, který trvá už několik let a který firmě znemožnil plnit obchodní závazky. Podnik uzavře asi třetinu ze 642 prodejen, které provozuje, a už požádal o soudní ochranu před věřiteli.

Firma se sice snažila prosadit na internetu a prodávat knihy online, její snaha ale nezabrala. Navíc téměř ignorovala nástup digitálních knih a rychlý růst tohoto segmentu, čímž se ještě víc vzdálila realitě. Firma tak nedokázala konkurovat svému hlavnímu rivalovi Barnes & Noble a v prostředí internetu společnosti Amazon.

Management podniku v dokumentech pro konkurzní soud na Manhattanu uvedl, že firma ke konci loňského roku měla závazky za 1,29 miliardy dolarů (asi 23,2 miliardy Kč), zatímco hodnota aktiv se pohybovala kolem 1,27 miliardy dolarů (asi 22,9 miliardy Kč).

Šéf podniku Mike Edward sdělil, že Borders nemá kapitálové zdroje na to, aby mohl být životaschopným konkurentem. Podnik už v lednu upozornil, že možná bude muset vyhlásit bankrot, pokud nebude schopen plnit určité podmínky pro čerpání úvěru 550 milionů dolarů (asi 9,9 miliardy Kč) od společnosti GE Capital. Podmínky, které zahrnovaly zajištění kapitálu také od jiných subjektů, společnost nesplnila.

Po vyhlášení platební neschopnosti bude firma dál fungovat a zhruba 505 milionů dolarů (asi 9,1 miliardy Kč) jí poskytne právě GE Capital. Jde ale o speciální financování DIP (debtor-in-possession), aby mohla firma zatím pokračovat v činnosti. Tento způsob financování dává věřiteli, tedy GE Capital, více práv, než byl měla při poskytnutí klasického úvěru. Uvolnění každé části úvěru musí vždy schválit soud.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK