Průmyslová výroba v USA v lednu nečekaně klesla o 0,1 pct

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. února (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech se v lednu ve srovnání s předchozím měsícem poprvé za 19 měsíců snížila. Důvodem byly mrazivé teploty v prosinci, které v tomto měsíci prudce zvýšily produkci energetických firem. Ta se pak po návratu teplot v lednu na běžnou úroveň snížila. Slabší byla i produkce těžebních společností.

Průmyslová výroba se v lednu snížila o 0,1 procenta po prosincovém revidovaném růstu o 1,2 procenta, což byl nejvyšší růst za sedm měsíců. Pokles výroby byl první od června 2009. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v prosinci zvýšení produkce o půl procenta.

Produkce energetických společností se v lednu snížila o 1,6 procenta po prosincovém růstu o 4,1 procenta. Produkce těžařských firem klesla o 0,7 procenta. Produkce ve zpracovatelském sektoru stoupla o 0,3 procenta, hlavně díky poptávce po osobních a nákladních automobilech.

Využití kapacit se nepatrně snížilo na 76,1 procenta z prosincových 76,2 procenta. Tento ukazatel je měřítkem toho, jak plně firmy využívají své zdroje, a signalizuje, jak "nevytížená" zůstává ekonomika.

Ze svého minima v červnu 2009 průmyslová výroba již stoupla o více než deset procent. Zůstává však stále šest procent pod vrcholem z období před recesí v roce 2007, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK