Čtvrtletní zisk Eni díky vyšším cenám a produkci stoupl o 40 pct

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 16. února (ČTK) - Italské ropné a plynárenské skupině Eni SpA stoupl ve čtvrtém čtvrtletí čistý zisk o 40 procent na 548 milionů eur (13,3 miliardy Kč). Růst podpořily vyšší prodejní ceny a produkce. Firma, která vlastní podíl v České rafinérské, to uvedla v dnešním prohlášení.

Očištěný zisk, který nezahrnuje změny hodnoty zásob a mimořádné položky, stoupl o 23,6 procenta na 1,72 miliardy eur. Překonal tak odhady analytiků, kteří čekali očištěný zisk 1,552 miliard eur.

Produkce firmy se loni zvýšila o dvě procenta na 1,95 milionu barelů ropného ekvivalentu denně. Generální ředitel Paolo Scaroni dodal, že těžba firmy byla rekordní a firma očekává další růst díky novým operacím v zahraničí. Eni se v těžbě soustřední na severní a západní Afriku, Blízký východ a oblast Kaspického moře. Má silnou pozici i ve Venezuele, napsaly agentury AP a Reuters.

Eni je podle denní těžby sedmou největší ropnou firmou na světě s akciemi na burze. Firma je aktivní ve více než 70 zemích světa, zaměstnává asi 79.000 zaměstnanců. Kromě působnosti v oblasti ropného, plynárenského a petrochemického průmyslu se zabývá výrobou a prodejem elektrické energie, poskytováním služeb při těžbě ropy a strojírenstvím.

V České rafinérské vlastní Eni podíl více než 32 procent. Od roku 1991 provozuje v Česku čerpací stanice Agip, nyní jich má přes 120. Předloni společnost snížila v ČR ztrátu o 31 procent na 284 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK