Pražská burza mírně rostla, nahoru ji táhly akcie Erste a ČEZ

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. února (ČTK) - Pražský akciový trh dnes mírně posílil, hlavní index PX přidal 0,22 procenta na 1250,1 bodu. Burzu nahoru táhly především dvě největší emise - akcie rakouské Erste Bank a energetické společnosti ČEZ. Výrazně naopak zlevnily cenné papíry Komerční banky, vyplývá z výsledků burzy. Trhy ve středoevropském regionu se vyvíjely smíšeně.

"Dnešní seance se na pražské burze točila po většinu dne především kolem akcií Komerční banky ve snaze promítnout do ceny všechny dnes publikované výsledky hospodaření za loňský rok a výhled managementu pro letošek," uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Dodal, že burza jako celek nakonec zpevnila pod vlivem růstu amerických trhů.

Cenné papíry Erste Bank zpevnily o 2,15 procenta na 946 korun, když podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky rostly v souladu s evropským trendem. Se ziskem 0,94 procenta na 812,60 koruny uzavřely akcie ČEZ. Adamkovič poznamenal, že titulu mohla pomoci zpráva, že by firma mohla dostat kompenzaci za ztracené emisní povolenky.

O více než procento na 180,50 koruny si polepšily cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol

Akcie Komerční banky se podle Daniela Marvána z Fio banky propadly navzdory zveřejněným lepším hospodářským výsledkům. Banka v loňském roce meziročně zvýšila čistý zisk o 21,1 procenta na 13,33 miliardy korun. Titul ztratil silných 3,20 procenta na 4229 korun. Akcie KB reagovaly rovněž na výši navrhované dividendy, která nakonec dosáhla 270 korun na akcii, doplnil Kohout.

Nedařilo se také akciím těžařské NWR, které klesly o 1,15 procenta na 274 korun.

Aktivita obchodníků byla nadprůměrná. Objem obchodů v systému SPAD za dnešní den dosáhl téměř dvou miliard korun, z toho s akciemi KB za téměř 841 milionů korun. Průměrný objem obchodů za poslední rok je podle severu Patria Online 1,233 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK