Bělorusko požádalo o úvěr z protikrizového fondu

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Minsk 16. února (ČTK) - Bělorusko požádalo o úvěr v objemu až 1,7 miliardy dolarů (více než 30 miliard Kč) z protikrizového fondu určeného pro bývalé sovětské republiky. Řekl to dnes ministr financí Běloruska Andrej Charkavec. Země dává podle něj úvěru přednost před emisí dluhopisů, protože situaci na kapitálových trzích nepovažuje za nejpříznivější.

"Požádali jsme o úvěr, kvóta určená pro nás činí 1,7 miliardy dolarů," citovala dnes ministra agentura Reuters. Antikrizový fond pro euroasijskou ekonomickou komunitu, jak zní plný název fondu, v roce 2009 založilo Rusko, Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán.

Antikrizový fond má k dispozici přibližně 8,5 miliardy dolarů (asi 153 miliard Kč). Měl by být schopen poskytnout peníze každé členské zemi, která o ně požádá, a pomoci jí tak překonat dopady celosvětové hospodářské krize.

Charkovec řekl, že Bělorusko dalo úvěru z fondu přednost před emisí státních dluhopisů. Minsk v lednu umístil eurobondy za 800 milionů dolarů, nynější situace na kapitálových trzích ale podle ministra není nejlepší. Charkovec neřekl, k jakému účelu Bělorusko úvěr využije.

Mezinárodní měnový fond Bělorusko vyzval, aby snížilo deficit svého běžného účtu. Loni deficit vystoupil na zhruba 16 procent hrubého domácího produktu a nepředpokládá se, že letos výrazněji klesne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK