Americké akcie díky fúzím posouvají mnohaletá maxima

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. února (ČTK) - Americké akcie během dopolední části obchodování pokračovaly v růstu, a jejich hlavní indexy tak posunuly mnohaletá maxima. K růstu akciím pomáhají solidní hospodářské výsledky předních amerických firem a také aktivita na poli fúzí a akvizic. Po zhruba devíti měsících skončil boj mezi farmaceutickými podniky Genzyme a Sanofi-Aventis, které vytvoří jednu společnost.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se index S&P 500 pohyboval kolem 1330 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval nárůst o téměř 0,2 procenta. Dow Jonesův index přidal 0,1 procenta na 12.240 bodů, index Nasdaq Composite měl zisk 0,3 procenta a nacházel se blízko 2813 bodů.

Z výsledkových zpráv překvapila hlavně společnost Dell, která vytvořila vyšší čtvrtletní zisk, než čekali analytici. Akcie firmy tak během dopoledne přidávaly více než 11 procent nad 15,40 USD, na ročním maximu ale ještě nejsou.

Od března 2009, kdy se americké akcie ocitly na mnohaletých minimech, už hlavní indexy výrazně zpevnily. Například S&P 500 od té doby, tedy za méně než dva roky, zpevnil o 100 procent.

K růstu přispívají i fúze, které svědčí o tom, že firmy před sebou vidí solidní vyhlídky. Za pozornost stojí oznámení americké farmaceutické společnosti Genzyme a jejího francouzského rivala Sanofi-Aventis. Ten se od poloviny loňského roku snažil Genzyme převzít, uspěl ale až nyní, kdy zvýšil cenu na 20,1 miliardy dolarů (asi 362 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK