Dolar odpoledne kvůli politickému napětí smazal předchozí zisky

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. února (ČTK) - Dolar pozdě odpoledne smazal předchozí zisky podpořené příznivou statistikou. Americkou měnu stáhly dolů zprávy z Izraele, který uvedl, že dvě íránské válečné lodě plánují proplout Suezským průplavem a plout směrem do Sýrie, což by mohlo znamenat vážnou bezpečnostní hrozbu pro Izrael.

V 18:35 SEČ euro vůči dolaru stouplo o půl procenta na 1,3561 USD, když během dne naopak kleslo až na 1,3462 USD. K jenu posílilo o 0,32 procenta na 113,33 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,19 procenta na 83,61 JPY.

"Dolar se prodává proti švýcarskému franku a euru, protože by mohlo dojít ke konfliktu s Izraelem, což by bylo špatné rovněž pro USA," komentoval situaci stratég firmy Forex.com Brian Dolan.

Euro rovněž podpořilo oznámení amerického ministra financí Timothyho Geithnera, který uvedl, že Bílý dům chce letos uzavřít tři dohody o volném obchodu. Obchodníci považují tuto zprávu za pozitivní pro globální růst, což zvyšuje zájem o rizikovější investice.

Dolar původně v reakci na poslední statistické údaje z USA posiloval. Zahájená výstavba v USA v lednu rostla více, než se čekalo, a výrobní ceny se zvýšily o 0,8 procenta, což bylo v souladu s očekáváním, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK