Total prodá podíl ve španělské firmě Cepsa za 3,7 mld eur

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 16. února (ČTK) - Francouzská firma Total se dohodla na prodeji svého podílu ve španělské ropné společnosti Cepsa státnímu investičnímu fondu emirátu Abú Zabí IPIC za 3,7 miliardy eur (90 miliard Kč). IPIC je nyní po Totalu druhým největším akcionářem Cepsy.

Nabídka ohodnocuje celou společnost na 7,5 miliardy eur. IPIC koupí 48,83 procenta akcií Firmy Cepsa, které vlastní Total, za cenu 28 eur za akcii plus dividendu 0,5 eura za akcii. IPIC nyní vlastní 47,06 procenta Cepsy.

Akcie firmy Cepsa na burze v Madridu v reakci na zprávu posílily o 24 procent na 28,2 eura. V úterý zavřely na ceně 22,8 eura. Cepsa má mimo jiné aktivity v Alžírsku, Kolumbii, Egyptě a Peru.

IPIC vstoupil do společnosti Cepsa v roce 1988, kdy získal 9,6 procenta akcií firmy. V roce 2009 zvýšil svůj podíl koupí 36 procent akcií od Banco Santander. Firma rovněž učinila nabídku na odkup zbývajících akcií za cenu 28 eur a dodala, že plánuje stáhnout akcie firmy z burzy v Madridu.

Dohoda umožní emirátu Abú Zabí rozšíření rafinérských kapacit. Total pak získá hotovost na investice do rozvoje těžby. Total popřel spekulace, že by zisk z prodeje použil na získání kontroly nad španělskou konkurenční firmou Repsol, ve které zadlužená stavební firma Sacyr prodává pětinový podíl.

IPIC má pověření na investice do ropného sektoru v zahraničí. Loni v červnu jeho celkový majetek činil 48,2 miliardy USD (865,9 miliardy Kč). Vlastní rovněž podíly v německé automobilce Daimler či ve firmě Virgin Galactic, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK