Fed zlepšil výhled růstu americké ekonomiky, trh práce je problém

16.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. února (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) zlepšila vyhlídky tamní ekonomiky a předpokládá, že hrubý domácí produkt Spojených států letos vzroste o 3,4 až 3,9 procenta. V předchozí prognóze, která je z loňského listopadu, Fed počítal na letošní rok s růstem HDP v rozsahu tři až 3,6 procenta. Ke zlepšení mají pomoci nižší daně, za problematickou ale Fed nadále pokládá situaci na americkém trhu práce.

Administrativa prezidenta Baracka Obamy prodloužila daňové úlevy, které zavedl už předchozí prezident George Bush. Vyšší disponibilní příjmy tudíž Američanům umožní více utrácet, a podpořit tak hospodářský růst.

Zatímco vyhlídky ekonomiky jsou z hlediska Fedu příznivé, o trhu práce se to říci nedá. Míra nezaměstnanosti je v USA na devíti procentech, což je vysoko nad dlouhodobým průměrem. V posledních měsících nezaměstnanost sice mírně klesla, podle ekonomů je ale třeba hledat příčiny částečně i ve snížení počtu lidí ochotných pracovat.

V zápisu ze své lednové schůzky Fed uvedl, že situace na trhu práce se v letošním roce zlepší asi jen mírně. Na konci roku by se tak nezaměstnanost mohla pohybovat od 8,8 do devíti procent. To je pouze nepatrná změna proti dřívější prognóze, která na konci tohoto roku počítala s nezaměstnaností v pásmu 8,9 až 9,1 procenta.

Někteří členové Fedu na lednové schůzce také hovořili o omezení nákupu dluhopisů v rámci programu kvantitativního uvolňování měnové politiky. Fed v jeho rámci loni na podzim začal odkupovat dluhopisy s delší splatností v objemu až 600 miliard dolarů (asi 10,8 bilionu Kč). Nákupy má rozvrženy do více kroků a ukončit je chce v polovině letošního roku. Část činitelů Fedu se ale obává, že nákupy dluhopisů zvýší tlak na růst inflace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK