Akcie v Japonsku opět zpevnily, těží z vlny fúzí ve světě

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 17. února (ČTK) - Ceny japonských akcií se dnes opět zvyšovaly a navázaly na růst z předchozích třech dnů. K růstu jim pomáhají především solidní výsledky hospodaření klíčových firem a také vlna fúzí ve světě. Díky tomu pokračovali v nákupech japonských akcií i zahraniční investoři. Na devizových trzích mírně slábnul dolar, analytici ale předpokládají, že většina měn zůstane v pásmu, kde setrvává už delší dobu.

Hlavní index Nikkei 225 dnes vzrostl o 28,35 bodu a den uzavřel vyšší o 0,3 procenta na hodnotě 10.836,64 bodu. Ocitl se tak nejvýše za devět a půl měsíce. Během dne ale vystoupil až nad 10.891 bodů, což byla nejvyšší úroveň od konce loňského dubna.

Na devizových trzích mírně oslaboval dolar, jehož index klesl na týdenní minimum. Americká měna reagovala na pokračující napětí na Blízkém východě a v Severní Africe a dál jí škodí obavy hlavně z šíření nepokojů v zemích, které jsou klíčové z hlediska těžby ropy. Obchodníci se ale výprodeje měny neobávají, protože její kurz podporuje lepší stav ekonomiky.

Dolar oslabil také v reakci na komentář izraelského ministra zahraničí k plánům Íránu. Teherán se chystá poslat do Suezského průplavu dvě válečné lodě, které pak mají pokračovat do Sýrie. Plán Teheránu označil izraelský ministr za provokaci.

Dolarový index, který sleduje vývoj kurzu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, oslabil o 0,1 procenta na 78,144 bodu. Během dne klesl až na 78,048 bodu, což bylo týdenní minimum. Drží se ale solidně nad minimem za tři měsíce, které činí 76,881 bodu.

Euro vůči dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,3588 USD, a navázalo tak na růst z předchozích dnů. Citelně už se tak vzdálilo třítýdennímu minimu 1,3428 USD, na němž bylo minulý týden. Dolar k jenu mírně oslabil na 83,58 JPY, ke švýcarskému franku klesl na 0,9588 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK