Singapurská ekonomika v závěru roku zrychlila růst na 12 procent

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 17. února (ČTK) - Singapurská ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku zrychlila meziroční tempo růstu na 12 procent z předchozích 10,5 procenta ve třetím čtvrtletí. Oznámilo to dnes tamní ministerstvo obchodu, které tak zpřesnilo předběžnou zprávu ze začátku ledna. Podle ní meziroční růst v závěru roku činil 12,5 procenta. Mírně nižší růst patrně zapříčinila slabší výkonnost průmyslu.

V samotném čtvrtém čtvrtletí ekonomika tohoto ostrovního státu podle sezonního přepočtu vzrostla o 3,9 procenta, zatímco o čtvrtletí dříve zaznamenala propad o 16,7 procenta. I toto je horší výsledek, protože trh čekal růst o 5,3 procenta. Předběžná zpráva ještě čtvrtletní růst uváděla jako 6,9 procenta.

Ekonomika Singapuru výrazně kolísá a je závislá na poptávce v zahraničí. Singapur je spolu s Tchaj-wanem technologickou základnou Asie, odkud se na světový trh dostává především vyspělá technika.

Za celý loňský rok ekonomika Singapuru vzrostla o rekordních 14,5 procenta, což je o trochu méně, než uváděla předběžná zpráva. Podle ní růst HDP Singapuru loni dosáhl 14,7 procenta. V roce 2009 naopak singapurská ekonomika poprvé po osmi letech klesla.

Vysoký hospodářský růst a dražší energie s potravinami ale vládu přiměly zvýšit odhad inflace na letošní rok. Ceny by se mohly zvýšit v rozsahu tří až čtyř procent, přičemž v polovině roku by inflace mohla vystoupit až na šest procent. Ve druhém pololetí by měla polevovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK