Napětí na Blízkém východě posouvá ceny ropy vzhůru

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. února (ČTK) - Eskalace napětí na Blízkém východě posouvá cenu ropy Brent na nová dlouhodobá maxima. Jeden barel se tak prodává za více než 104 dolarů a je nejdražší od léta 2008. Jiné typy ropy tak výrazně nezdražují a některé dokonce zlevňují. Brent je směrodatným typem ropy pro oblast Afriky a velké části Asie.

Krátce před 10:00 se barel severomořské ropy Brent prodával za 104,10 USD a proti předchozímu závěru v New Yorku se jeho cena zvýšila o čtvrt procenta. Ve středu cena přechodně vystoupila až na 104,52 USD, nakonec se ale ustálila pod 104 dolary.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) naopak mírně zlevnila a její cena sestoupila těsně pod 85 dolarů. Cenová prémie u Brentu se vůči WTI drží nad 16 dolary a není daleko od rekordu.

"Brent setrvává v růstové fázi a podle toho, jak dnes budou vypadat čerstvá ekonomická data ze Spojených států, mohla by se jeho cena dostat i nad 105 dolarů," poznamenal analytik makléřské společnosti Newedge v Tokiu Ken Hasegawa. V USA budou dnes zveřejněna data o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a také vývoj spotřebitelských cen.

Ropa začala už koncem ledna reagovat na sílící nepokoje na severu Afriky, nejprve v Tunisku a později v Egyptě. Tyto dvě země sice nemají z hlediska vývozu ropy na ceny prakticky žádný vliv, trh se ale obával, že se nepokoje rozšíří na další arabské země, což se také stalo. Problémem by mohla být situace v zemích kolem Perského zálivu.

Snahu růst měla dnes také ropa WTI, ta se ale počátečních zisků vzdala. Dolů ji poslala další série statistických dat, která ukázala, že se minulý týden zvýšily zásoby ropy v amerických skladech. Statistika vládního úřadu EIA tak nepotvrdila čísla organizace API, která používá jinou metodiku. Ta naopak ukázala nečekané čerpání zásob.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent duben 104,05 103,78 New York - Nymex WTI březen 84,96 84,99

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK