Zbrojovka BAE Systems se loni vrátila k zisku

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. února (ČTK) - Britská zbrojovka BAE Systems se loni vrátila k zisku. V letošním roce však čeká kvůli omezení výdajů britské a americké vlády pokles tržeb. Čistý zisk loni činil 1,05 miliardy liber (30,3 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 67 milionů liber v roce 2009.

V roce 2009 firma zaúčtovala odpisy v objemu téměř miliardy liber kvůli ztrátě velkého kontraktu v USA. Tržby se loni zvýšily o 1,8 procenta na 22,4 miliardy liber. USA měly na této částce podíl 51 procent. Provozní zisk stoupl o 65,6 procenta na 1,6 miliardy liber.

BAE je největším evropským dodavatelem vojenské techniky a druhým největším na světě. Firma dodává širokou škálu produktů a služeb pro vojenské vzdušné, pozemní i námořní síly. Poskytuje také elektronické produkty, řešení z oblasti informačních technologií a služby klientské podpory.

K zisku loni výrazně přispělo hlavně snížení nákladů a růst v divizi služeb a u zahraničních operací. Ty překonaly i pokles v divizi pozemních vojsk. V očekávání snížení vládních výdajů firma v posledních dvou letech propustila již 15.100 zaměstnanců. Podle svých internetových stránek zaměstnává po celém světě zhruba 100.000 zaměstnanců a zákazníky má ve více než 100 zemí.

irl vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK