FT: Burzy v Šanghaji a Sao Paulu budou spolupracovat

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sao Paulo 17. února (ČTK) - Akciová burza v Šanghaji se chystá navázat spolupráci se společností BM&F Bovespa, která je největším burzovním operátorem v Latinské Americe. Podle listu Financial Times (FT) by dohoda mohla být podepsána už v pondělí a zřejmě povede ke křížové kotaci akcií. To znamená, že akcie, které jsou nyní přihlášeny k obchodování v Šanghaji, by mohly být k dostání i v Sao Paulu, a obráceně.

Křížová kotace by měla zvýšit likviditu brazilských akcií a patrně také upevní vzájemné vztahy. Brazílie a Čína jsou dvě klíčové země z kategorie emerging markets, tedy rozvíjejících se trhů, a spolupráci rozvíjejí delší dobu.

"Usilujeme o duální kotaci. Kvůli časovému posunu vidíme v Asii větší příležitosti, než poskytuje Evropa nebo Spojené státy," řekl mluvčí BM&F. Jaké konkrétní akcie se dočkají duální kotace, ale mluvčí nechtěl říci. Předpokládá se ale, že mezi nimi budou brazilské blue chips, třeba těžební obr Petrobras anebo společnost Vale, která dobývá suroviny.

Burzy domlouvají spolupráci v situaci, kdy čelí konkurenci nové aliance pod vedením alternativního burzovního operátora BATS Global Markets. Trend slučování burz je navíc v poslední době stále zřetelnější, na sloučení se dohodly burzy NYSE Euronext a Deutsche Börse, a také londýnská LSE spolu s kanadskou TMX.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK